Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Ah o incelikler, ince, nezih, güzel insanlar, neredesiniz...
Gönderen : Sabri Babadan Mesaj
Tarih : 3/13/2021 3:23:22 PM


.
AH O İNCELİKLER, O İNCE NEZİH, GÜZEL İNSANLAR, NEREDESİNİZ...

"Rahmetli Samiha Ayverdi, “İstanbul Geceleri” isimli eserinde eski İstanbul terbiyesinde bir genç kızın misafire nasıl kahve ikram edeceğini anlatır ve der ki “Bu eğitim onbeş gün sürerdi. Kapıdan nasıl girilecek, kahve tepsisi nasıl tutulacak, misafire ne kadar yaklaşılacak, reveransı nasıl olacak, tepsi misafire ne kadar yaklaştırılacak, ikram ederken hangi sözler söylenecek, karşı taraftan gelmesi muhtemel sözlere nasıl mukabele edilecek, ikramdan sonra nasıl uzaklaşılacak, içilen kahve fincanları nasıl toplanacak, gerek içeri girerkenki, gerek çıkarkenki yüz ifadesi nasıl olacak, bir soru sorulursa cevap nasıl verilecek, ses tonu nasıl olacak, genç kızın ikram sırasındaki kıyafeti nasıl olacak... Bunlar en ince ayrıntılarıyla evin genç kızına öğretilir, bu da en az onbeş gün alırdı.”
Artık bu güzel, asil, nezih insanlar nerdeyse hiç kalmadı. Sonlarını biz görmüşüz demek ki. Artık bundan sonraki nesiller ne bir Samiha Ayverdi Hanım görecek, ne bir Seniha Bedri Hanım, ne de bir Mithat Bahari Bey..."

Sabri Tandoğan Efendi Hz.
HEPSİNİN AZİZ RUHLARI ŞAD OLSUN.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]