Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Hemen zahirle hüküm vermeyelim.
Gönderen : Pelin
Tarih : 6/13/2021 11:24:14 AM


.
HEMEN ZAHİRLE HÜKÜM VERMEYELİM
Soru-Cevap

Merhaba Sabri bey,

Hayat bana göre ayrintilardan ibarettir, söylemek degil neyi ne sekilde söyledigin çok daha önemli bana göre. Benim için önemli olan bu ayrintilar diger arkadaslarima gereksiz ve saçma geliyor. ''tesekkür ederim ve tesekkürler demek arasindaki fark'' ya ben de var bi gariplik yada baskalarimi tuaf anlamiyorum Tesekkür ederim demek bir sükran kelimesini isteyerek söylemek oluyor bence ama tesekkürler denidigi zaman agiz aliskanligi olarak söylenen çok düsünülmeden ve karsindakini önemsemeden söylenilen bir söz gibi geliyor bana. Bu konudaki düsüncelerim ne derece dogru bilmiyorum bana yardimci olursaniz memnun olurum. Hosçakalin


Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :
----------------------------------------------------------------------------------

Sayyn Pelin Hanım,

Kıymetli yavrum, bir açıdan haklısın. Hayat öyle inceliklerle dolu ki bazen bir söz söyleniş tarzına göre değişik şekillerde yorumlanabilir, algılanabilir. Hakaret ifade eden kelimelerle, söyleniş şekline göre iltifat da edilebilir. Bazen iltifat kelimeleri ile çok sert, kırıcı eleştiriler getirilebilir.

Ben yıllarca önce diksiyon hocalığı yaptım. Şimdi karşılıklı görüşseydik nice örnekler verebilirdim. Bir de daha önemli bir mesele var. Öyle durumlar var ki insanlar duygularını, düşüncelerini anlatamıyorlar. Anlatmak girişiminde bulunsalar bile ya heyecanlanıyorlar yahut dilleri tutuluyor, meramlarını ifade edemiyorlar. Burada aslolan ne söylediği değil, nasıl söylediği değil neyi anlatmak, neyi söylemek istediğidir. Orhan Veli’nin çok güzel bir şiiri var.

“Ağlasam sesimi duyar mısınız mısralarımda
Dokunabilir misiniz gözyaşlarıma, ellerinizle
Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel
Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu
Bu derde düşmeden önce
Bir yer var biliyorum
Her şeyi söylemek mümkün
Epeyce yaklaştım, duyuyorum, anlatamıyorum...”

Bu gibi durumları da gözden uzak tutmamamız lazım. Japonlar diyor ki dinlemek sanatı karşımızdakinin anlattıklarını dinlemek değil, anlatamadıklarını, söyleyemediklerini de bulup çıkarabilmek, hissedebilmektir.

Selam, sevgi ve saygı ile.

Sabri Tandoğan

Aziz Ruhlarına Fatihalarla.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]