Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Şifalı atkestanelerinin mevsimi geçmeden...
Gönderen : Siteden
Tarih : 10/26/2021 2:15:22 PM


.
ATKESTANESİ MEVSİMİ GEÇMEK ÜZERE...
NAZARDAN BACAK VE KAS AĞRILARINA, CİLT PROBLEMLERİ VE VARİSE KADAR BİRÇOK DERDE DEVA BU BİTKİNİN KIYMETİNİ BİLELİM

At Kestanesi ağacına yıldırım isabet etmez, meyvelerini üstünde taşıyanları da nazardan koruduğu bilinir, Münir Derman Hz de bunun taşınmasını tavsiye etmişlerdir üstünde, arabada vb.)

Atkestanesi yağının şahdamarına düzenli sürülmesi de beden ve metabolizma için şifalıdır. (Meyveler rendelenip zeytinyağında en az 21 gün bekletilerek hazırlanır.)

At kestanesi ağacı, Balkanlar’da daha sık görülen ancak aşağı yukarı tüm Kuzey Yarımkürede doğal olarak yetişen bir ağaçtır. “Hippocastanaceae” familyasından olan ağacın pek çok türü bulunmaktadır. Latince adı “Aesculus hippocastanum” olan at kestanesin tohu mları, yaprakları, ağacının kabuğu ve çiçekleri yüzyıllardır başta ağrılar, varis ve vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen şişlikler olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır.
Bu alanda yapılmış bilimsel araştırma sonuçları bulunmamasına karşın at kestanesinden hazırlanan kremlerin halk arasında hemoroid tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Dikkat: At kestanesinin yemişinden elde edilen ürünler sadece harici kullanım için uygundur. İşlenmemiş at kestanesinde bulunan “esculin” zehirlidir ve ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Tüm bu olumsuz etkilerinden korunmak için at kestanesi özü, kabuğu, yemişi ya da yaprağı içeren ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışın.

At kestanesi içeren jeller veya kremler burkulma sonucu oluşan şişliği alır

At kestanesi kremleri varis tedavisinde kullanılır
Harici kullanımda hemoroid tedavisine yardımcı olur
Yapraklarından hazırlanan çay ateşi düşürür
Harici olarak egzama tedavisinde kullanılır
Yapraklarından hazırlanan çay uyumaya yardımcı olur
Romatizma ağrılarının hafifletilmesinde kullanılır
Soğuk algınlığına iyi gelir


At Kestanesi Çayı Nasıl Hazırlanır?

At kestanesi çayı hazırlamak için kurutulmuş yaprakları veya kabuklarını kullanabilirsiniz. Suyu kaynattıktan sonra ocaktan alın ve 1-2 tatlı kaşığı yaprağı suya atıp 7-8 dakika demlenmesini bekleyin.


At Kestanesinin Sağlığa Faydaları


At kestanesi tohumu özütü, bacaklardaki damarların gelen kanı, tekrar kalbe döndüremediği bir hastalık olan “kronik venöz yetmezlik” tedavisinde kullanılmaktadır. Hastalık varis, ağrı, ayak bileğinde şişme, ağırlık hissi, kaşıntı, gece bacak krampları gibi belirtilerle görülebilir. At kestanesi özütü içeren kremler harici olarak hemoroid tedavisinde kullanılır. Ağacın etken maddesi “Aescin” egzama gibi cilt hastalıklarına ve yaralanmalara iyi gelmektedir.

At Kestanesinin Yan Etkileri

Ağacın yemişleri zehirlidir ve işlenmemiş, esculin’den arındırılmamış yemişleri çiğ olarak tüketmek zehirlemelere yol açabilir. Bu özelliği nedeniyle Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından “tüketilmesi güvenli olmayan bir bitki” olarak sınıflandırılmıştır. Yoğun olan at kestanesi özünün kullanımı kaşıntı, mide bulantısı ve sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.

Karaciğer ve böbrek hastalıklarından şikayeti olanlara tavsiye edilmez. Gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]