Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Kitap okumak sanattır.
Gönderen : Can
Tarih : 12/21/2021 11:29:40 PM


.
KİTAP OKUMAK SANATTIR
Soru-Cevap
Sabri Amca hayırlı günler dilerim, merhaba.
Aklıma geldi size sormaya karar verdim. Sabri Amca, beğendiğimiz bir kitabı nasıl okumalıyız, yani bazan arkadaşlarda görüyorum kitabın içinde bazı yerlerin altını çiziyorlar. Bu doğru mu Sabri Amca. Sizce kitap okurken nelere dikkat etmeliyiz.
Sabri amcacığım, umarım sizi sorularımla sıkmıyorumdur. Ellerinizden ve yanaklarınızdan hasretle öperim. Çok teşekkür ederim. Sevgilerimle.

Can.

--------------------------------------------------------------------------------
Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :

Sayın Can,

Sevgili yavrum, mailinde son derece önemli bir konuya değinmişsin. Kitap okumak gerçekten çok hassas, çok ince bir konudur. Dünya edebiyat tarihinin en büyük isimlerinden biri olan Geothe, “Ben” der, “seksen yaşına geldim, hala güzel kitap okuduğumu söyleyemem”. Bacon, bir denemesinde “Bazı kitaplar tadına bakılması içindir. Bazı kitaplar çiğnenmesi içindir. Bazı kitaplar da hazmedilmesi içindir. “ der. Bazı insanlar için kitap sadece vakit geçirmek, oyalanmak için bir vasıtadır. Bazı kimseler o kitabın özüne, derinliklerine varmak için onu pek çok defa okurlar. Her okuyuşta ayrı güzellikler bulur ayrı lezzetler alırlar. Benim iki yüz kere okuduğum kitaplar olmuştur. Samiha Ayverdi, Nezihe Araz, Safiye Erol ve Sofi Huri’nin beraber yazdıkları “Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık” ve Rainer Maria Rilke’nin “Genç Bir Şaire Mektuplar” ile “Malte Laurids Brigge’nin Notları” bunlar ararsındadır. Okudukça yeni manalar çıktı. Okudukça yepyeni tatlar aldım. Bazı okuyucular benim on dört ciltlik “Gönül Sohbetleri”m için de aynı şeyi söylüyorlar. “Her okuyuşumuzda karşımıza ayrı bir dünya çıkıyor, diyorlar.
Bazı kimseler kitap okurken beğendikleri, etkilendikleri, güzel cümlelerin altını çizerler. Bu bir yöntem. Bir şey diyemem. Ama ben kitapları aşırı derecede sevdiğim için, kıyamam. Kitap okurken daima yanımda defter, kalem bulundururum. Beğendiğim cümleleri, paragrafları defterime yazarım. Bu suretle kitabın bir özeti de çıkmış olur. Önümdeki kalemler çeşitli renktedir. Deftere yazarken önem derecelerine göre göre renkler seçerim. Bu suretle kitap okumak benim için bir şölen olur.
Kitap okumada çok önemli bir hususun da ‘tekrar’ olduğu görüşündeyim. Ben, çok değerli kitapların, fikir eserlerinin bir defa okununca anlaşılacağı düşüncesinde değilim. Nasıl ağzımıza aldığımız bir lokmayı bir defada çiğneyemiyorsak, kitaplar da öyle. Önemli olan bazı kimselerin yaptığı gibi su gibi kitabı okuyup sonra da “Ben onu da okudum, bunu da okudum” diye hava basmak değildir.
Kitabı öyle okumalı ki oradaki duygular, düşünceler bize geçmeli, bizde yaşamalıdır. Bizden bir parça olmalıdır. Yoksa sadece kendimizi kandırmış oluruz.
Bir de kitabı okurken sayfalarını çevirirken son derece dikkatli olmalı, sayfaları çevirirken hassasiyetimiz ve dikkatimiz daha da artmalı. Benim iki yüz kere okuduğum kitapları sana göstereyim sevgili Can, daha kitap yeni alınmış gibidir.
Değerli yavrum, bu konuda söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Sana çok iyi değerlendirilmiş, güzel tatil günleri diliyor, gözlerinden öpüyorum sevgili yavrum.

Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]