Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Baba, evin direğidir.
Gönderen : Sabri Babadan Mesaj
Tarih : 1/27/2022 11:56:36 PM


.
BABA EVİN DİREĞİDİR...
"Bir erkeğin evlilik hayatı içinde görevlerinin bilincinde olmadığı zamanlarda, anne ne kadar çırpınırsa çırpınsın, yine de evin içinde bir şeyler noksan kalıyor, o adına mutluluk de­diğimiz, yaşama sevinci dediğimiz cıvıltılı durum bir türlü ger­çekleşemiyor. Baba aile içinde hem sevginin, hem saygının, hem otoritenin simgesi olmadıkça, bir yerde annenin gayretleri yeterli olamıyor. Tıpkı bir kuşun iki kanadıyla uçması gibi. Siz hiç tek kanadıyla uçabilen bir kuş gördünüz mü? Çocukken mahallemizde bir komşu teyze vardı. Ailesi ile ilgilenmeyen eşi ve çocukları üzerinde hem sevgiye, hem saygıya dayanan bir otorite kuramayan erkekler için onları kınamak babında “Baba, baba değil ki, mübârek tırabzan babası” derdi. Bu son derece önemli bir durumdur. Günümüzde çok bilmiş bazı eğitimciler, daha doğrusu eğitimci geçinenler, efendim diyorlar otoriteye gerek yok, yalnız sevgi yeter. Sevgi her şeyi halleder. Bu kişilerin ne menem eğitimci oldukları yetiştirdikleri nesillerden belli. Bu saçma sapan fikirler yüzünden bazı çocuklar meydanı boş buluyorlar, bazen evi, bazen ortalığı kasıp kavuruyorlar. Evet, sevginin önemini kimse tartışamaz ama sevgi kadar otorite de önemlidir. Anadolu’nun bazı bölgelerinde bir söz var­dır: “Bir erkek kapıyı açıp içeri girince, duvardaki duran saat bile çalışmalı.” derler.

İnsan ruhunun sevgiye ne kadar ihtiyacı varsa, otoriteye de o kadar ihtiyacı vardır. Evde baba, sevginin olduğu kadar saygının, nizâmın, otoritenin de simgesi olmalıdır. Yalnız şu şartla ki, kendi iç dünyasında, kendi kalbinde ve kafasında o nizâmı kuramayan bir erkek, evinde nasıl kurabilir. Her gün paket paket sigara içen bir baba, her akşam içki içen bir baba, ikide birde aman evlâtlarım sakın içki içmeyin, sigara içmeyin derse, etkili olabilmesine imkân ve ihtimal var mıdır? Günü­müzün bir türlü düzenini kuramayan, her gün kavga dövüş için­de yaşayan ailelerini inceleyecek olursak, bunun nice örnek­lerini görürüz."
Sabri Tandoğan Efendi Hz.
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]