Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Yemek yeme sanatı.
Gönderen : Emrah
Tarih : 7/7/2022 5:02:44 PM


.
YEMEK YEMEK İNCE BİR SANATTIR
Soru-Cevap

Sayın Sabri Tandoğan hocam öncelikle selam eder ve o mübarek ellerinizden öperim.

Sabri hocam size danışmak ve engin tecrübelerinizden yararlanmak istediğim bir husus var: O da yemek yeme sanatı... Evet, bence yemek yemenin de bir adabı ve estetiği vardır; bu yüzden beslenmenin de sanat olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz. Ben tabağımdaki yemeği son lokmasına kadar bitirmeyi ve tabağı da ekmekle sıyırmayı alışkanlık haline getirmiş birisiyim. Özellikle lokantada yerken bu alışkanlığım beni bir hayli utandırıyor. Çünkü etrafıma baktığımda ucu ısırılmış pideler, yarım kalmış salatalar, kaşık kaşık pilavlar itinayla (!) çöpe dökülüyor. Acaba ben mi yanlış yapıyorum, yoksa çöpe yemek dökmek bir medeniyet (!) nişanesi mi? İkinci sorum ise yemeği hangi hızla yememiz üzerine. Üzülerek ifade edeyim ki yemeği hızlı yiyorum. Acaba yavaş yemenin faydaları nelerdir, beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.

Hayırlı günler diliyor ve ellerinizden öpüyorum.



Sayın Sabri Tandoğan Hz'nin cevaben yazdıkları :
***********************************************************
Sayın Emrah Uytun,

Değerli yavrum, 1-) Tabakta yemeğini bırakmak bir medeniyet değil kesinlikle bir ayıp, utanç veren bir olay, cahillik, şahsiyetsizlik, köksüzlük, görgüsüzlük, ilkelliktir. Lokantada yemeğini bitirmek için çaba göstermekten utanacağına öbür yaratıklar utansın. Sen onlara aldırış etme. Onlar dağdan, bayırdan gelme medeniyetsiz insanlar. Sen onlara uyma.

2-) Yemeği ağır ağır, yavaş yavaş, özenle, itina ile yemeli. Böyle yenen yemeklerin hazmı daha kolay olur. Atlı kovalıyor gibi yemek yemek bir görgüsüzlüktür, ilkelliktir. Aman yavrum, dikkatli olalım.

Selam, sevgi ve saygı ile.

Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]