Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : “İki günü birbirine eşit olan ziyandadır” Hadis-i Şerif.
Gönderen : "Hanif"
Tarih : 9/1/2022 12:20:55 PM


.
İKİ GÜNÜ BİRBİRİNE EŞİT OLAN ZİYANDADIR
Mektup-Cevap
Selamun Aleyküm



Bir zamanlar bir camide Hoca vaaz veriyormus."Eger bir insan, nehrin üzerinden yürüyerek geçecegine kalpten iman ederse, o insan nehri yürüyerek geçer,iman bu kadar kuvvetlidir" demis. Bu vaazi dinleyen, iman ve ask dolu fakat fazla bilgisi olmayan bir köylü de sevinmis.Demek ki köyüme giderken artik yolu uzatmama gerek kalmayacak, nehirden yürüyerek geçerim diye düsünmüs.Nehire varinca Besmele çekmis ve yürüyerek geçmis.Artik köyüne giderken hep nehirden yürüyerek geçiyormus.Bu, onun için yolda yürümek kadar normalmis.Bir gün caminin hocasi ile birlikte köye gidiyorlarmis. Köylü yine nehirden yürüyerek karsiya geçmis. Arkasina baktiginda hocayi kiyida görünce sasirmis. "Hocam sen neden gelmiyorsun ? " diye sormus. Hoca: "Evladim, o nehri geçecek iman sende var, bilgi ise bende var" demis.



Bu hikaye akil ve bilgi ile imanin farkini oldukca güzel anlatan bir hikayedir.Akil insani imanin kiyisina getiren bir vasitadir, o nehiri geçmek içinse akil aracindan inip, iman vasitasina binmeye ihtiyac vardir .Akil ,bu kainattaki muhtesem ahengi ve düzeni görür ve bunun nasil ortaya çiktigini sorar.Eger nefsin ve gururun etikisi altinda kalmazsa, bunun ancak çok büyük kudrete sahip bir Yaratici tarafindan yaratilabilecegini idrak eder. Dolayisiyla akil ve vicdan sahibi her insan kendisine hiç dini bir teblig yapilmasa bile Allah'in varligini bulur. Kuran bu yüzden insani sürekli aklini kulanmaya davet etmektir.Allah'in varligini bulduktan sonra O'nun istedigi gibi yasamak ve hazreti insan olmak ise iman ve sevgi ile olur.Iman kiyisina geçen bir insan ,imanin ve sevginin derecesine göre yükselir,Bu yükseliste bir son nokta yoktur. Kurani Kerim, Nisa Suresi 136.ayette "Ey iman edenler,iman ediniz" buyrulmaktadir.Lütfen dikkat ediniz,iman edenler Kuran'in ve Resul'un yolunda yeniden imana davet edilmektedir. Bütün insanlarin üzerinde uzun uzun düsünmesi gereken bir ayettir. Allah ,insanlarin ne kadar iman ederlerse etsinler her gün daha ileriye gitmesini istemektedir. Bu hepimizin üzerinde askla yapilmasi gereken bir borç ve vazifedir.



Selam ve dua ile

Hanif



Sayın Sabri Tandoğan Hz'nin cevaben yazdıkları :
***********************************

Sayın Hanif,

Kıymetli yavrum, herkesin üzerinde uzun uzun düşünmesi gerekeceği çok güzel bir mail göndermişsin. Verdiğin misal harikulade güzel. İnancın nelere muktedir olacağını ne kadar güzel anlatıyor. Ürperdim doğrusu.

Hepimiz yaşadığımız sürece tekamül etmeye, her gün daha iyiye, daha güzel, mükemmele doğru adımlar atmaya geldik. Bunu yapabilenlere ne mutlu. Biz bu hayata yemek, içmek, gülüp eğlenmek için gelmedik. Hepimizin nice sorumluluklarımız var. Allah bunları idrak edip o yolda yaşamamızı nasibetsin.

Selam, sevgi ve saygı ile.

Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]