Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Dua, ibadetin özüdür.
Gönderen : Sabri Babadan Mektup
Tarih : 1/20/2023 2:46:34 PM


.
MUHTEREM SABRİ TANDOĞAN BÜYÜĞÜMÜZDEN MEKTUP
*DUA, İBADETİN ÖZÜDÜR*
Kıymetli yavrum,
İyiliğin her çeşidi ibadetin yarısıdır. Diğer yarısı ise duadır. Sıkıntılı zamanlarında Allah’ın kendisine icâbet etmesini isteyen kimse, rahat ve huzur içinde olduğu zamanlarda, çok dua etmelidir. Resûlullah Efendimize salât ve selâm getirmek de duanın en önemli âdâbındandır. Bütün yaratılmış olanlar her yönden Allah’a muhtaçtırlar.

Dua Allah’a ne güzel bir ilticadır. Dualarımız ile Allah’a daha çok yaklaşır, daha çok bağlılığımızı göstermiş oluruz. Dua vücudun sefası, kalbin devasıdır. İbadetler on kısımdır. Dokuz kısmı helâl kazanıp helâl yemektir. Kâinatın Efendisi, haram yiyenin duası kabul olunmaz buyuruyor. Duadan önce abdest almak, kıbleye dönmek, ana babasını anmak, mümin kardeşlerini anmak da sevaptır. Bir kimse dua ederken, kendi duasına âmin derse, melekler de o kimsenin duasına âmin derler.

Söylenen söz vücut bulur. Bu nedenle bedduadan sakınmalıdır. Kimseye beddua etmemek en güzelidir. Unutmayalım ki, son pişmanlık fayda vermez. Babanın oğlu için dua etmesi, Peygamberin ümmeti için dua etmesi gibidir. Nâsın en âcizi duadan âciz olan kimsedir. Nâsın en cimrisi de selâm vermekte cimrilik gösteren kimsedir.

Dualardan üç kısım vardır ki, reddolunmaz. Makbul ve müstecab olur. Ana babanın evlâdına duası, oruçlu kimsenin duası, misafirin duası... Dua mü’minin silâhı, dinin direği, göklerin ve yerin nurudur. Duada sesi çok yükseltmek doğru değildir. Yavaş sesle, yumuşak bir ses tonu ile dua etmelidir. Allah bizimle beraberdir. Hasta olan bir insanın duası, meleklerin duası gibidir.

Ey yüceler yücesi Allah’ım, fayda vermeyen ilimden, korkmayan kalpten, doymayan nefisten, kabul olmayan duadan Sana sığınırım. Allah’ım! Lütfet ki gittiğimiz her yere barış götürelim. Bölücü değil, birleştirici olalım. Nefret olan yere sevgi, ümitsizlik olan yere ümit, karanlık olan yere aydınlık, üzüntü ve dert olan yere sevinç götürelim. Kusurları gören değil, kusurları örtenlerden, teselli arayanlardan değil, teselli edenlerden, anlayış bekleyenlerden değil, anlayış gösterenlerden, yalnız sevilmeyi isteyenlerden değil, sevenlerden olmamıza yardım et Allah’ım! Büyüksün, Rahmansın, Rahimsin, sen bizleri affeyle Allah’ım! Yarın o büyük hesap gününde, Resûlullah Efendimiz’in (Aleyhisselatü Vesselam Hz.) elinden öpmeyi bizlere nasip eyle Allah’ım! Âmîn...

Selam, saygı ve sevgi ile.

Sabri Tandoğan
Aziz Ruhlarına Fatihalarla
*Selamlar, esenlik, hayır ve bereket dolu cumalar.*

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]