Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.
Gönderen : Ersin Özdemir
Tarih : 12/8/2023 4:41:32 PM


.
BANA ARKADAŞINI SÖYLE, SANA KİM OLDUĞUNU SÖYLEYEYİM
Mektup-Cevap
Çok Değerli Büyüğüm,
Bize basit gibi gelen, hatta ağız alışkanlığı yapan öyle önemli sözler varki bunların farkında değiliz.

Geçen gün bir arkadaşımla konuşuyordum.Kendisi oldukça eğitimli,iki üniversite mezunu bir insan. Bana buluşmak için bir gün söyledi, ben de inşallah o gün buluşuruz dedim. O da inşallah, maşallah kelimelerini hiç sevmem ,bana bunları söyleme dedi.Ben inşallah kelimesinin ne anlama geldiğini biliyormusun diye sordum.Bunlar insanların uydurduğu şans temennisi dedi.Ben inşallah kelimesi şans temennisi değildir, tam tersine başka bir anlamı vardır dedim.İnşallah "Allah dilerse olur" demektir ve hayattaki her şeyin onun emrinde olduğu anlamına gelir, Kuran'da da bununla ilgili bir ayet vardır dedim.Ve ona hikayesini anlattım.

Peygamber Efendimiz Mekke döneminde İslam’ı tebliğ ederken, Mekkeli müşrikler de sayıları giderek artan müslümanlarla nasıl baş edeceklerini düşünmeye başlar.Yahudi alimlere danışmak üzere bir heyet göndermeye karar verirler. Yahudi alimleri , gelen heyete şunları söyler: “Peygamber olduğunu söyleyen o kişiye şu üç soruyu sorun. Eğer bu sorulara ce­vap verebilirse O Allah'ın peygamberidir, fakat eğer ce­vap veremezse yalancı ve sahtekardır.” Heyet Mekke’ye döndüğünde Peygamberimize haber göndererek üç soruyu sor­ar. Peygamberimiz: "Yarın size bunların cevabını vereceğim" der. Fakat inşallah demeyi unutur. Er­tesi gün müşrikler cevap için geldiklerinde onları geri gön­derir. Peygamberimiz Cebrail vasıtasıyla Allah’dan bu soruların cevabını beklemektedir. O günden itibaren on beş gün boyunca hiç bir vahy gelmez, Cebrail de hiç yanına uğramaz. Mekkeli müşrikler alay etmeye başlarlar.Peygamberimiz alaylara çok üzülse de yapacak bir şey yoktur. En sonunda Cebrail, onu te­selli eden ve üç soruya da cevap veren vahyi getirir. Cebrail bu arada bu uzun bekleyişin sebebini de getirdiği şu ayetle izah eder:

Hiç bir şey hakkında ´Ben bunu yarın mutlaka yapacağım´ deme. Ancak "Allah dilerse yapacağım" de .

Mesele anlaşılır. O günden sonra Peygamberimiz daha titiz davranır.

Bir örnek de Hz Süleyman'dan:

Hz Süleyman , bir gecede, zevcelerinin hepsini dolaşacağını, onların her birinden birer erkek çocuk dünyaya geleceğini, bu çocukların ileride Allah yolunda muharebe edeceklerini söyledi. Fakat inşallah demeyi unuttu. Sakat bir çocuk dünyaya geldi. Bunu götürüp, babasının tahtına bırakıverdiler.Kur'an- ı Kerimde; “Biz Süleymanı imtihan ettik. Tahtının üstüne bir ceset bıraktık. Daha sonra o, yine Rabbine döndü” buyrulmaktadır. Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifte bundan bahsederken, “Yemin ederim ki, Hz. Süleyman inşallah deseydi, dediği gibi olurdu” buyurmuştur.

Kimi zaman düşünmeden ağız alışkanlığıyla dilimizin ucundan çıkıveren bir “İnşallah” sözcüğü öyle bir öneme sahiptir ki, Yüce Allah gerektiğinde peygamberlerini bile ikaz etmektedir.Mutlak egemenliğin Allah'ın elinde olduğunu unutursak bir anda her şeyin ters yüz olduğunu görebiliriz.Atalarımızın dedeği gibi "Güzelliğine güvenme bir sivilce yeter, malına güvenme bir kıvılcım yeter".

Sevgi ve saygılarımı sunar,ellerinizden öperim.

Ersin Özdemir

--------------------------------------------------------------------------------

Sayın Sabri Tandoğan Efendi Hz'nin cevaben yazdıkları :

Sayın Ersin Özdemir,

Kıymetli yavrum, sen sen ol böyle ukala, dangalak, önyargılarla hareket eden, sersem insanlarla arkadaşlık etme. Fransızların bir sözü vardır. “Arkadaşınının kim olduğunu söyle, senin kim olduğunu söyliyeyim” derler. Bu geri zekalılar, bu materyalist geçinen çeyrek akıllılar insana sadece zarar verirler. Onun “inşallah” sözüne düşmanlığının arkasında İslam düşmanlığı, Allah düşmanlığı vardır. Bu tür insanlarla görüşen, sohbet eden daima zararlı çıkar. Neşeni alır götürür, huzuru sana zehir eder. Bunlar mikrop saçan pislik insanlardır. Bunlar Darwin gibi maymun soyundan gelen soytarılardır. Onun için temiz gönlünü onlarla kirletme. Varsın tepinip dursunlar.

Kıymetli yavrum, anlattığın çok değerli anektod için sonsuz teşekkürler. Allah razı olsun. Allah feyzini artırsın. Sana sevgilerin, saygıların en içten gelenini sunuyorum. İnşallah iki dünyan cennet olur.

Sabri Tandoğan
Makamı Âli Olsun.

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]