Konu : Hayatı şiir gibi yaşamak...
Gönderen :
Esra
Tarih :
1/26/2024 2:36:54 PM
.
HAYATI BİR ŞİİR GİBİ YAŞAMAK
Mektup-Cevap
Sevgili Babacığım, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın mısralarını okuyunca tam benim için yazılmış dedim.Duygularımı ne kadar güzel ifade ediyor.Allah sizden razı olsun. Cevaben yazdıklarınız beni ürpertti.Güzel sanatlara karşı duyduğunuz aşk,heyecan müthiş bir yücelikte.Çok heyecanlanıyorum.İnşallah ben de bu kadar yüksek duygulara erişirim.Ben de müzik cd'lerimi çıkardım. Eskiden o kadar çok dinliyordum ki.Özellikle Beethoven,Chopin,Brahms,Bach,Vivaldi.Beethoven'nin Moonligt Sonata'sı,Brahms'ın Danse Hongoroise'si, Mozart'ın Lacrimosa'sı Vivaldi'nin özellikle Allegro Non Moltol-L'estate,Allegro Non Molto L'ınverno,Largo-La Prımavera,Presto-L'estate eserleri,İdil Biret'in yorumundan Chopin,Luciano Pavarotti'nin yorumundan özellikle Caruso,Nessun Dorma,E Lucevan eserleri.Ve en çok sevdiğim yabancı şarkı eseri Historia de un amor. Eskiden yağlı boya resim çok yapardım ama amatörce. İnşallah yakın zamanda tekrar resim yapmaya başlarım. Değerli Babacığım sizin huzurunuzda bunları söylemek biraz cesaret istiyor ama başta resim,müzik olmak üzere diğer güzel sanat dallarında,bu eserlerin derinliğine varmış bir yüce insanla dinlediklerimi paylaşmak beni çok heyecanlandırıyor.Bu nedenle engin gönlünüze sığınıyorum. Hürmet,sevgi ve saygıyla güzel ellerinizden öperim Babacığım.
Esra
Sayın Sabri Tandoğan Hz'nin cevaben yazdıkları :
**************************************************************
Sayın Esra Hanım,
4.9.2007 tarihli mailinizi aldım.
Kıymetli yavrum, hayatının hangi dönemini yaşarsan yaşa, güzel sanatlarla ilgini kesme. Müzik, resim, edebiyat, şiir insan hayatına renk katan, ışık katan, güzellik katan unsurlar. Lütfen ara verme. Mümkün olduğu kadar fiilen uğraşmaya çalış. Resmi niye bıraktın? Çok hata etmişsin. Resmin insana kazandırdığı öyle güzellikler var ki anlatmaya sayfalar yetmez.
Klasik müziği sürekli dinle. Hem klasik batı müziği, hem klasik Türk müziği. Bach’ın, Beethoven’in, Mendelsson’un yanında Itri, Dede Efendi, Üçüncü Selim, Hammamizade, Neveser Kökdeş gibi Türk sanatkarlarını da dinle. Mümkün olduğu kadar her gün günlük tutmaya çalış. Dikkatini çeken, seni düşündüren, seni ürperten, seni duygulandıran her şeyi not al. Ve güzel şiirler yaz. Güzel şiirleri ezberle. Bugün genci ihtiyarı hemen herkes hafıza kaybından şikayetçi. Eğer onlar Yahya Kemal’den, Ahmet Haşim’den, Kemalettin Kamu’dan, Necip Fazıl’dan, Nazım Hikmet’ten, Gülten Akın’dan, Cahit Sıtkı Tarancı’dan, Cahit Külebi’den şiirler ezberleselerdi ve onları gerek kendilerine gerek yakınlarına sık sık okusalardı bu şikayetleri olmazdı.
Kıymetli yavrum, güzel, çok güzel, inanılmayacak kadar güzel bir dünyada yaşıyoruz. Sanki biz yeryüzünde değil, bir cennetteyiz. Doğayı sev, ağaçları, çiçekleri, kuşları, kelebekleri, gökyüzünü, yıldızları, bulutları sev. Delice sev. Kainattaki her zerreyle (tek istisna olmadan insan, hayvan, bitki, eşya ve cemadat) barış ve biliş içinde ol. Ben, bulaşık yıkarken bazan yıkadığım tabakları, bardakları öperim, severim, okşarım. Onları çok sevdiğimi söylerim. Aynı şeyi gardıropdaki giysilerime yapıyorum. Bazan tişörtlerimle çik to çik (yanak yanağa yani) yaparım. Kravatlarıma ilan-ı aşk ederim. Yeryüzündeki her zerre o büyük sevgiliden bir nişane değil mi? Sen de öyle yap. Bütün kainatla barış içinde ol. Yunus Emre
“Her biriyle bile gör”
diyordu.
İşte böyle yavrum. Hayatı o kadar güzel yaşayalım ki sade şiir okumakla, şiir yazmakla kalmayalım, kendi hayatımız da bir şiir olsun...
Selam, sevgi ve saygı ile.
Sabri Tandoğan
Aziz Ruhları Şad Olsun.
|