Cümleten Merhaba Efendim,
Bugün kargo ile elimize güzel mi güzel bir eser ulaştı.. "SAYGI: Eşit Olmayan Bir Dünyada"... Yazarı Richard Sennett... Ayrıntı Yayınlarından çıkmış...
Yazar, eserin girişinde saygının kıt bir şey olup olmadığını sorguluyor..
"Saygının yokluğu, açıkça yapılan bir hakarete nazaran daha az saldırgan olsa da, aynı derecede yaralayıcı bir hal alabilir. Örneğin, karşıdaki insana hakaret edilmiyordur ama onun bir insan olarak varlığı da tanınmıyordur. Bu kişi, varlığı önem arzeden tam bir insan olarak görülmüyordur..
Bir toplum, yalnızca birkaç kişiyi ayırıp, geri kalan kitlelere bu şekilde davrandığı zaman, bu bir saygı kıtlığı yaratır..Sanki bu kıymetli cevherden herkese yetecek kadar yokmuş gibi.. Çoğu açlıklar gibi, bu kıtlık da insan yapımıdır; yiyeceğin aksine saygının hiçbir maliyeti de yoktur.. O zaman niçin saygı bu kadar kıt olsun ki...?????"
Bu gıcıl gıcıl eserin ilk sayfalarında yukarıdaki satırları okuduğumda ve sizlerle paylaşmaya niyetlendiğimde -tevafuk bu ya!- uzun süredir yarım bıraktığım bir kitabın bu sabah okuduğum satırlarını hatırladım..
Kitap H.A.L.Craig (Çağrı ve Ömer Muhtar Filmlerinin senaristlerinden) tarafından kaleme alınmış.. "Ben Bilal".. Bilal-i Habeşî hazretlerini -hayâlen- kendi dilinden anlatan nefis bir üslûba sahip kitap....
Bugün okumak nasip olan satırlarda aynen şöyle yazıyor...
"Ammar'ı içeri getirdiklerinde bir köle pozisyonunda duvara karşı durmaktaydım.
Onu dizleri üzerine itelediler; ancak o başını onlara doğru kaldırdı. Sonra gördüm ki işin sonu kötü olacak. Bir köle olsaydı, eğik başın onu koruyacağını bilirdi. Ama her ne kadar merdivenin alt basamağında olsa da hür bir kişi olarak haklarında ısrar etti ve onlara yüzünü dönmeye cesaret etti.
-Muhammed size ne öğretiyor?
-O bize tüm insanların Allah huzurunda bir tarağın dişleri gibi eşit olduklarını öğretiyor!
.......
Bir ipek sallanışıyla Ümeyye Ammar'a ulaştı..
-Diyorsun ki bir köle efendisiyle eşittir...?
Sırtındaki ipek örtü titredi..
-Bedel olarak para ödediğim kara Bilal benimle eşit mi....?
Sorunun saçmalığının hazzına varmak için duraksadı.. Ben "kara Bilal" gerçekten "eşit ya da değil" sorunun dışındaydım.. Hiçbir şeydim ve bu sebeple ikisi de değildim..."
Evet efendim, aradan geçen 14 asıra rağmen hâlen yazar Richard Sennett kitabında "Eşit Olmayan Bir Dünyada" saygıdan -haklı olarak- bahsediyor.. Bir tarağın dişleri gibi eşit olduğumuzun farkına varmak yolunda "saygılı" olmaya ne kadar muhtacız!
En kalbi Saygılarımla,
Kardan Adam
Sayın Sabri Tandoğan'ın cevaben yazdıkları :
Kainatın özü sevgi ve saygı Yazan Kardan Adam
Cvp: Kainatın özü sevgi ve saygı Yazan Sabri Tandoğan
Cvp: Kainatın özü sevgi ve saygı Yazan Sabri Tandoğan