Selamlar
Einstein “Arılar yeryüzünden kaybolursa insanlığın 4 yıl ömrü kalır” demiş.Gerçekten insanlarla bal arılarının hayatı birbirine çok bağlıdır.Bal arısının insanlara en büyük faydası ,ürettiği bal değildir. Meyve ve sebzelerdeki polenleşmenin büyük kısmını bal arıları yapar.Eğer bal arıları olmasaydı bugün yediğimiz meyve ve sebzelerin çoğunu yiyemezdik.Küresel ısınma ve tarım ilaçları yüzünden arıların tüm dünyada sayıları hızla azalıyor.Son 35 yılda dünyadaki arı nüfusu yarı yarıya azaldı.Tüm dünyada uzmanlar bu konuda ciddi araştırmalar yapıyorlar.
Pensilvanya Üniversitesi’nden Dr. Max Watkins, arıların aniden ölmesini 3 farklı nedeni olabileceğini açıklayarak şu uyarıyı yapmış: Arılarda "Koloni Çöküşü Sendromu"görülüyor. Koloni dağılınca bal arıları , kovanlarını terk ediyor ve sonunda da ölüyor. Buna tarım ilaçları, çevre kirliliği ve arıların biyolojik dengesini bozan küresel ısınma yol açıyor olabilir. Eğer bir tarım ilacıysa önlem alabiliriz. Çevre kirliliğine de birkaç yıl içinde müdahale edebiliriz. Fakat küresel ısınma yüzünden ölüyorlarsa yapabileceğimiz hiçbir şey yok!
Wurzburg Üniversitesi’nin arı uzmanı Prof.Tautz, Einstein’in haklı olduğunu ifade edip “Arılar taşıdıkları polenlerle 130.000 farklı bitki türünün üremesini sağlar. Bir kovandaki arılar 1 günde 400 kilometrekarelik bir alanı dolaşarak 1 milyon çiceğin döllenmesini sağlar. İşte bu sona erdiğinde yenebilen bitkiler ve meyveler ortadan kalkar. Bitkiyle beslenen hayvanlar ve daha sonra da insanlar ölür” demiş.
Bu küresel ısınmanın sadece arılarla ilgili kısmı.İnsanlığı küresel ısınmayla ilgili bekleyen daha pek çok tehdit var. Küresel ısınma yüzünden yakın bir gelecekte dünyanın önemli bir kısmı çölleşecek, su kaynakları hızla tükenecek,azalan tarım alanlarına karşın nufus artacak.Bununla birlikte toplumlarda artan gıda fiyatları,ekonomik kaoslar, belki de büyük savaşlar birbirini izleyecek. Şu anda bile bu değişimin belirtilerini görmek mümkün.
Küresel ısınmaya karşı tek çözüm var. Fosil yakıtlardan vazgeçmek ve tüketimi olabildiğince kısmak.Tüketim derken sadece enerji kullanımındaki kısıtlama anlaşılmasın. Amerika'da tüketilen hamburgelerin tüm hazırlık aşamasındaki karbon salınımı yani doğadan insanların önüne gelinceye kadar ki aşamadaki salınım, Amerika'daki tüm jiplerin karbon salınımından daha fazla. Aslında tüm tüketim maddelerinin üretiminden dolayı doğayı kirletiyoruz. Yani tüm tüketim maddelerinde tasarruf gerekiyor.
Bu çözümün hiç kimsenin itiraf etmek istemediği bir sonucu var. Dünyada tamamen tüketime dayalı kapitalist demokratik sistem değişecek. Bu ise insanların hayatlarının tamamen değişmesi demek. Yani her isteyen otomobil sahibi olamayacak, insanlar her istedikleri yere gidemeyecekler,her istediklerini tüketemiyecekler. Hayatları tüm insanlığın menfaatine göre yeniden düzenlenecek. Antidemokatik gözükse de insanların fazla bir seçim şansı yok.İnsanlar bir tercih yapmak zorundalar. Ya dünyayı tercih edecekler ,ya da şu anda olduğu gibi kısa bir süre için istedikleri gibi tükettikleri bir hayatı. Çok fazla bir zaman kalmadı, her şeyi daha az tüketerek gelecekteki dünya için biz de bir katkıda bulunabiliriz. Bir balarısı bize şimdiden bunları söylüyor.
Saygılarımla
Bahadır
Sayın Sabri Tandoğan'ın cevaben yazdıkları :
İlginç bir konu Yazan Bahadır
Cvp: İlginç bir konu Yazan Sabri Tandoğan