Sizden Gelenler

 

subHeader_l

Konu : Çok teşekkürler
Gönderen : Önder Kal
Tarih : 9/24/2008 9:12:32 AM


Sayin Sabri Tandogan,


Çagimizin saglik açisindan en büyük tehlikelerinden biri cep telefonu.Bununla ilgili bir yaziyi siteniz mensuplarinin dikkatlerine sunuyorum.


 


Saygilarimla


Önder Kal


 


 


 


Tip alaninda çok sayida ödül sahibi Ingiliz beyin cerrahi Prof. Vini Khurana, cep telefonlarinin sigaradan da ,asbestten de daha zararli oldugunu ve kansere yol açtigini öne sürdü.  Cep telefonu üreticilerine seslenen Khurana, cep telefonlarindaki radyasyon oraninin mutlaka düsürülmesi gerektigini savundu.


Halka da "Cep telefonlarinizi mümkün oldugu kadar az kullanin, mecbur olmadikça kullanmayin" çagrisinda bulunan Prof. Vini Khurana, hükümetin de acil önlemler almasi ve cep telefonu üreticilerinin radyasyon seviyesini düsürmesini saglamasi gerektigini ifade etti.


Khurana'nin arastirmasinin sonuçlari, cep telefonlarinin sagliga muhtemel zararlari konusunda bugüne kadar yapilmis en olumsuz tahmin olarak kabul edilirken, Khurana'nin arastirmasinin sonucunda hazirladigi makale IoS adli saglik dergisinde yayimlandi.


Khurana, 10 yil boyunca cep telefonu kullananlarin beyin kanserine yakalanma oranlarinin iki kat arttigini öne sürdügü arastirmasinda, beyin kanserlerinin gelismesinin de 10 yil kadar süre aldigini belirtti.


Yilin yarisini Amerika`da bir üniversitede arastirmalar yaparak geçiren, Bogaziçi Üniversitesi hocalarindan  Prof. Dr. Selim Seker de su uyarilari yapiyor:


Yurt disindaki pek çok bilim adaminin ortak kanaati, `bu çagin en büyük silahinin atom bombasi degil, cep telefonu` oldugu. Insan vücudu üzerindeki etkisi, tahmin edemeyecegimiz kadar büyük. Tuslarken ya da karsi tarafin sesini almayi beklerken, telefonu kesinlikle uzakta tutmak tavsiye ediliyor.1cm yakin ya da uzak olmasi çok seyi degistiriyor.Özellikle bir saat gibi kullanilan, geceleri yani basimizdan ayirmadigimiz telefonlarin, dinlenmeye ve saglikli bir uyku uyumaya engel oluyor. Eger, `gece telefonu kapatiyorum` diyorsaniz, bu da yeterli degil. Telefonu baska bir odada bulundurmali. Ister kapali, ister açik olsun; frekanslariyla tüm dünyayi algilamaya ayarli bir cihaz yanimizdayken, vücudumuz tüm bu frekanslarin etkisi altinda kaliyor.Siz odada istediginiz kadar yalniz oldugunuzu düsünün, dünyanin bir ucundan hatta uzaydan  gelen radyo manyetik dalgalar sizinle, farketmeseniz de. Bu ortam, gece uykumuz esnasinda salgilanan ve uykumuzdan istifade etmemizi saglayan melatonin hormonunun salgilanmasini da olumsuz mânâda etkiliyor.


Selim Bey, `Hep yaninizda cep telefonuyla yasamaniz gerekmiyor; özellikle, otobüslerde, kapali mekanlarda herkesin ayni anda sigara içmesiyle nasil yogun ve kat kat zararli bir ortam olusuyorsa, pek çok kisinin ayni anda cep telefonu kullanmasinin, yüksek oranda elektro manyetik dalgaya sebep oldugu için  zarari katladigini, söylüyor Mesela biri belinde, iki ya da daha fazla cep telefonu tasimanin, diz üstü bilgisayari diz üstünde kullanmanin da kisirliga neden oldugu, yapilan arastirmalar neticesinde tesbit edilmis. Yine, bilgisayara muhatap pek çok hamile bayan personelde `düsük` vakalarina rastlanmis.


Vücut sicakligini yükselten, televizyon, bilgisayar ve dahi cep telefonunun hemen degil, ancak on-on bes yil içerisinde bagisiklilik sistemini çökertip, kanseri davet ettigi, bilimsel bir gerçek olarak yurt disinda kabul edilmis. Selim Bey, televizyonun arkasini pencereye, sokaga vermek, yatak odasinda elektrikli alet bulundurmamak, kullanim esnasinda  bilgisayarin, çamasir makinesi gibi cihazlarin yakininda çocuklarin bulunmasina izin vermemek gibi tedbirlerin önemli oldugunu söylüyor.


Sigaranin  kanserojen etkisi uzun yillar sonra anlasilmisti.Ayni tehlike simdi de cep telefonlarinda var.  Önce kendimizi ve ailemizi, sonra da ulasabildigimiz herkesi teknolojinin getirdigi bu tehlikelerden korumaliyiz.


Sayın Sabri Tandoğan'ın cevaben yazdıkları :

Çok teşekkürler Yazan Önder Kal
Cvp: Çok teşekkürler Yazan Sabri Tandoğan

...::Bu yazıyı arkadaşına gönder::...

Geri Dön

 

[Ana Sayfa] [Sabri Tandoğan] [Kitapları] [Yazıları] [Röportajları] [Resim Albümü] [Sizden Gelenler] [Dosya Arşivi] [Arama] [İletişim]