Çok Kıymetli Babacığım,
Lütfedip verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim. Yanlış anlamadıysam kendi gönlümüze dahi edeple, saygıyla, incelikle muamele etmemiz gerekiyor. Allah başarabilmeyi nasip eder inşallah bütün insan kardeşlerime de bu aciz kuluna da.
En derin saygı, sevgi ve hürmetlerimle mübarek ellerinizden öpüyor, herbir cümlesi çerçeveletilip asılacak kıymetteki sohbetlerden incilerle Gönül Dostları’nı baş başa bırakıyorum.
İNCİ DAKİKALARINDAN...
-Efendim, teslimiyet ile tedbirin uyumu arasında nasıl bir ilgi vardır?
"İlk bakışta zıt görülmekle beraber tedbir yine teslimiyetin sonucudur."Tedavi olunuz" Hadis-i Şerifi buna örnektir. Tedbire başvurmak da teslimiyettir. Tedbir de teslimiyetin gereğidir. Tedbir almazsak kulluktan da uzaklaşmış oluruz."
"Şiir, saf ve hayran kalplerin sesidir."
"Bütün kâinatı Hakk'ın tecellisi olarak görmek lazımdır. İnsanlar eşyayla münasebetini düzenlemedikçe manevi hayata geçilemez. Evvela insanı da, bitkiyi de, eşyayı da Hakk'ın tecellisi olarak göreceğiz. Çünkü Cenabı Hak gereksiz hiçbir şey yaratmamıştır."
"Manevi tekâmül eşyayı eşya olarak görmemekle başlar." SABRİ TANDOĞAN HZ.
"Bir problem karşısında yapılacak ilk şey; bu bana, benim tekâmülüm için Allah tarafından verilmiş bir hediyedir diye bakmaktır."
"Allah insana taşıyamayacağı yükü vermez." HADİS-İ ŞERİF
"Bir insanın hayatta karşılaşacağı her şeyin cevabı hadislerde vardır."
"Ayrılıklar da sevdaya dâhil, çünkü ayrılanlar hala sevgili." ATİLA İLHAN
"Her iş önemli. Sökük dikmek, bulaşık yıkamak... Telefonda alo derken bile, elimizi sabunlarken bile. Hiçbir şeyi basit, önemsiz olarak görmeyin"
-Teslimiyet ve idrak arasında ilgi var mıdır?
"Evet vardır. Teslimiyet olmadan idrak olmaz. İdrak nedir? Olan biten hadiselerin, gelen-giden insanların farkına varmaktır. Teslimiyet olmayan insanlarda bu idrakin olduğunu görmüyorum. O bakımdan bu rabıta çok önemli. Olayların içyüzüne vakıf olmak, onların batını ve zahiri anlamlarını anlayabilme, idraktir"
“Son nefesimize kadar insanlara karışarak hayatın içine girmeye çalışmalıyız. Hangi yaşta olursak olalım hayatı ve insanları anlamaya çalışalım. Soyut bir dünyada kalmayalım. Ben bir insanın kendine yapacağı en büyük ihanetin, daracık bir dünyada kalması olduğunu düşünüyorum. Biz dünyayı kucaklamalıyız. Dünya çapında olmalıyız.”
-Efendim bir insanın manevi tekâmül yolunda olduğunu nasıl anlarız?
“Hangi insan yatmadan önce düşmanına da dua ederse o insan tekâmül yolundadır. Ya Ali! Aklın en üst derecesi nedir? Diye sormuşlar.”Hangi insan düşmanını dost etmiştir, o insan aklın en yüksek mertebesindedir” buyurmuşlar. Başkaları bize düşmanlık besleyebilir. Bizim vazifemiz onlara da dua etmek, saygı duymak. Kalbinde nakış iğnesinin ucu kadar kin, nefret olan insanın tekâmülü durmuştur.”
“Kalpler, kendilerine iyilik edeni sevmek, kötülük edene de buğz etmek üzere yaratılmışlardır. “
HADİS-İ ŞERİF
“Çevreye bakacağımız yere kendimize baksak. ”Allah’ım bana bu nimeti verdiğin için ben ne yaptım” diye şükür edip çorbamızı kaşıklamalıyız. Yoksa mutsuz oluruz. Başka insanlarla kendimizi mukayese etmek bizim en büyük hatamız oluyor.”
Anladım imkânsız şey
Bir insanın bir başka insanı anlaması
ATİLA İLHAN
“İnsan muamması ancak sevgi ile aşılır. Sevmek… Ölesiye sevmek.” SABRİ TANDOĞAN HZ.
“Özellikle tasavvufta ayıplama yoktur. Biz de hata yapabiliriz, günah işleyebiliriz. Önemli olan hatamızı bastıracak yeni bir sevap, yeni bir hayır ortaya koymaktır.”
Yaradılanı hoş gör Yaradandan ötürü. YUNUS EMRE HZ.
Sayın Sabri Tandoğan'ın cevaben yazdıkları :
Hayra vesile olanlar onu yapmış gibidirler Yazan Nergis
Cvp: Hayra vesile olanlar onu yapmış gibidirler Yazan Sabri Tandoğan